Gondnokok

From Miraheze Meta, Miraheze's central coordination wiki
This page is a translated version of the page Stewards and the translation is 74% complete.
Outdated translations are marked like this.
Stewards
Shortcut:
S


A gondnokok olyan felhasználók, akiknek engedélyük és felhatalmazásuk van a MediaWiki felületének bármely részének használatára bármely wikin. Az intézők együttműködnek a közösségekkel, hogy megoldják a helyi problémákat, például a vitákat, a bántalmazó vagy bomlasztó viselkedést, valamint a globális problémákat, például a több wikin keresztül történő bomlasztó viselkedést. Ez magában foglalja a globális és helyi jogok kiosztását, a rutinszerű adminisztrátori jogosultságok használatát (törlés, blokkolás stb.) a helyi wikiken és globális értelemben (fiókok zárolása, átnevezése stb.), Felhasználó Ellenőrzése és Hangtompító engedélyeket és egyebeket.

Stewards serve as Bureaucrats on Meta, replacing the Meta Bureaucrat role.

Kijelölése

A felhasználók kijelölhetik magukat vagy más felhasználókat, hogy gondnokként szolgáljanak, vagy a jelenlegi gondnok választást írhat ki, ha csoportként úgy döntenek, hogy több intézőre van szükség. Az elfogadott jelölés, önjelölés vagy Steward által kért választás kiírása után bármely Miraheze felhasználó, aki a kérdéses engedélyezési kérelem előtt hozta létre fiókját, pozitív, ellenző vagy semleges szavazatokat adhat le a jelölt(ek)re. A Miraheze bármely más felhasználója megfelelő kérdéseket tehet fel a jelölt(ek) célszerűségével kapcsolatban, vagy más módon megjegyzéseket fűzhet az engedélyezési kérelem megjegyzések részéhez.

  • A felhasználók elegendő időt kapnak arra, hogy észrevételeket tegyenek a jelölt(ek)ről
  • A felvetett kérdéseket a jelöltnek fel kell ismernie vagy ki kell javítania
  • Ha lehetséges, a felvetett kérdéseket a jelölés/választás lezárása előtt kell kezelni
  • A felhasználók  Support/ Neutral/ Oppose jelölteket, de ez önmagában nem dönti el az eredményt
  • A jelenlegi gondnok lezárja a jelölést/választást, miután figyelembe vette az érveket, nem csak a támogató/ellenző szavazatok számát
  • Ahhoz, hogy a jelölés/választás sikeres legyen, legalább 20 hozzászólásnak és legalább 80%-os támogatottságnak kell lennie
  • Ahhoz, hogy a Gondnok szerepére irányuló kérelem sikeres legyen, a kérelemnek legalább hét napig nyitva kell maradnia. Az ajánlatokat akkor lehet lezárni, ha egyértelmű, hogy nincs esély a kedvező megállapodásra, vagy ha az ajánlatot nem indokolták meg
  • Szerepük teljesítése érdekében a Gondnokoknak titoktartási megállapodást kell aláírniuk a Miraheze-vel, mivel hozzáférnek a személyes felhasználói adatokhoz

Jogok Kontingense

Abban az esetben, ha növekszik a Gondnok segítségére tett ajánlatok száma, a Gondnokok ezen feladatok egy részét más felhasználókra bízhatják. Például a rutinszerű rendszergazdai műveletek megrendelhetők Globális Rendszergazdák vagy hasonló, ha szükséges.

Jogok visszavonása és visszaállítása

A tevékenység hiánya

Azok a gondnokok, akik valamilyen formában nem vesznek részt a közösségben (kérdések megválaszolása, problémák kezelése, adminisztratív feladatok ellátása a Metán) legalább 6 hónapig inaktívnak minősülnek, és megvonják tőlük a Steward jogait. A közösség szempontjából ez magában foglalja az összes wikit és Phabricator.

Ez meglehetősen laza követelmény, és ezt elég nyugodt követelménynek kell tekinteni. Mint mindenki más itt, a Gondnokok is csak önkéntesek. A gondnokoknak elégedettnek kell érezniük magukat bármely feladatuk elvégzésével, ha ez lehetséges számukra. Hat hónapnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy bármely Gondnok bejelentkezzen, hogy elfogadja feladatait. Ez a nyugalmi követelmény elsősorban az emelt szintű hozzáféréssel rendelkező felhasználók leállítására szolgál, miután továbbléptek.

Jogok visszavonása

Az intézők engedélyét bizalmatlansági szavazással vagy eltávolítási kérelemmel vonhatják vissza.

  • A szavazást kezdeményező vagy a kérelmet megnyitó személynek meg kell indokolnia a gondnoki jogok megvonását (gyanú, joggal való visszaélés, nyugalmi állapot stb.)
  • Legalább 20 felhasználónak kell kommentálnia a bizalmatlansági indítványt, vagy szavaznia kell az eltávolításra (ugyanannyi felhasználó szükséges a gondnok kijelöléséhez)

Ha a felhasználói hozzászólások legalább 50%-a a jogok megvonására vonatkozik, akkor a Gondnoknak a szavazás végén el kell távolítania a saját jogait, vagy egy másik Gondnok visszavonja a jogait.

Ha a Gondnokok csoportként úgy érzik, hogy egy felhasználó szándékosan bizalmatlansági indítványt vagy eltávolítási szavazást kér megfelelő indok nélkül, a Gondnokok dönthetnek úgy, hogy figyelmen kívül hagyják az adott felhasználó által indított szavazatokat. Ha valóban probléma merül fel, egy másik felhasználó felhozhatja azt a gondnokoknak.

A jogok esetleges újbóli hozzáadása

Annak a Gondnoknak, aki bármilyen okból már lemondott a jogairól, sikeresen újra kérelmeznie kell a jogokat a fenti kijelölés szakasz szerint.

Időtartam

A gondnokok nem korlátozódnak egy meghatározott időtartamra. A felhasználók bármikor bizalmatlansági indítványt kérhetnek, vagy szavazhatnak az eltávolításról, a fentiek szerint.

Inkumbens Gondnokok

+/- User name Languages spoken Other rights Libera Chat nickname on IRC
1108-Kiju ja, en-3, ko-2, zh-2 administrator, wiki creator kiju1108
Agent Isai en, es-N, fr-3, pt-3 administrator, interface administrator, wiki creator, site reliability engineer Agent
NotAracham en, es-1, ja-1 administrator, wiki creator NotAracham
Reception123 ro, en-5, fr-4, es-1, de-1 administrator, wiki creator, site reliability engineer Reception123
Void en, es-2 administrator, wiki creator, site reliability engineer Voidwalker

A múlt és a jelenlegi Gondnokok idővonala

The following is a chart of stewards/hu.
User:1108-KijuUser:NotArachamUser:Agent IsaiUser:Reception123User:RaidarrUser:DmehusUser:開拓者User:VoidUser:SouthparkfanUser:NDKillaUser:John


Háttér

Ezek az észrevételek iránti kérelmek alakították ki ezt az iránymutatást.