FAQ

From Miraheze Meta, Miraheze's central coordination wiki
This page is a translated version of the page FAQ and the translation is 100% complete.
Veelgestelde vragen

Welkom bij Miraheze, we zijn blij dat je hier bent! Deze pagina beantwoordt enkele vaakgestelde vragen. Als je verdere vragen hebt, kan je deze stellen op het Gebruikersprikbord.

Deze pagina is geen beleidsdocument maar een inleidende gids. Er wordt wel verwezen naar de effectieve beleidsdocumenten, zoals het Slaapbeleid. Lees deze documenten voor meer details.

Algemeen

Wat is deze website?

Welkom bij Miraheze! Miraheze is een wiki farm, wat betekent dat we vele wiki's over allerlei onderwerpen hosten. Hoewel we veel wiki's hosten, merk op dat we ze niet officieel beheren. Als je vragen hebt over lokaal beleid op een wiki, neem dan contact op met een lokale wiki-beheerder.

Miraheze gebruikt MediaWiki, dezelfde software die Wikipedia aandrijft. MediaWiki laat verschillende personen samenwerken aan dezelfde pagina, en ondersteunt highlighting, afbeeldingen, en speciale effecten. Het houdt ook een kopie bij van elke pagina op elk moment in het verleden, zodat je gemakkelijk een oude versie kan consulteren of zelfs herstellen.

We zijn al meer dan 7 jaar toegewijd aan onze gebruikers. Bekijk onze hoofdpagina voor meer informatie.

Wie runt Miraheze?

In tegenstelling tot veel bedrijven en projecten, heeft Miraheze officieel geen "personeel" dat de dienst onderhoudt. In plaats daarvan wordt Miraheze gerund door een groep vrijwilligers die de dagelijkse activiteiten van de wiki farm beheren. Hieronder staan een paar belangrijke:

 • Stewards - Stewards zijn de gebruikers met de hoogste rang binnen de gemeenschap. Zij zijn verantwoordelijk voor zaken die de globale gemeenschap betreffen en voor alle globale wiki-acties. Storend gedrag op een wiki dat niet voldoende opgelost kan worden door lokale administratieve acties, kan bijvoorbeeld doorverwezen worden naar Stewards. Je kunt contact met hen opnemen op het Steward prikbord.
 • Systeembeheerders - Systeembeheerders zijn verantwoordelijk voor het technisch functioneren van Miraheze.

Raad van Bestuur - de Raad van Bestuur is het beheersorgaan van WikiTide Foundation, een U.S. 501(c)(3) educatieve nonprofit organisatie die het Miraheze project stuurt en de volledige autoriteit voor het project heeft betreffende financiën, beslissingen, en doelen stellen.

Meta Beheerders - Meta Beheerders zijn verantwoordelijk voor alles dat omgaat op deze wiki, Miraheze Meta. Meta Beheerders hebben enkel bevoegdheid op deze wiki.

Welke soorten wiki's hosten jullie?

Miraheze host alle soorten wiki's, van kleine hechte gemeenschappen tot grote fan-bases en projecten, we hosten het allemaal zolang het voldoet aan ons Inhoudelijk Beleid.

Er zijn momenteel 8848 gehost op Miraheze. Je kan een lijst van enkele wiki's zien op de Wiki-gazetteer met een door de auteur gemaakte miniatuurbeschrijving van de wiki's. Veel van deze wiki's verwelkomen je om ze te lezen of zelfs om bijdragen te leveren. Voor een lijst van alle wiki's gehost op Miraheze, zie Special:WikiDiscover.

Waarom heten jullie Miraheze?

Toen een van de mede-oprichters van Miraheze voor de Wikimedia Foundation werkte, werden enkele servers naar sterren vernoemd. Twee hiervan waren mira en heze, en een samenvoeging van deze twee gaf ons onze naam: Miraheze! Mira en Heze zijn dus allebei sterren.

Er is niet echt een officiële manier om Miraheze uit te spreken, verschillende mensen doen het op verschillende manieren. Sinds 2022 is de algemene consensus dat de Engelse uitspraak "mier-a-hiez" is.

Waar komt jullie logo vandaan?

Ons logo is geïnspireerd op het oude ontwerp van het MediaWiki-logo en de identieke aard van elke honingraatcel. Dit symboliseert de mogelijkheid om onafhankelijke wiki's te "klonen" terwijl ze een gemeenschappelijke infrastructuur delen.

Bedrijfsmodel

Hoe financieren jullie de hosting?

Miraheze is een niet-commerciële instelling en is volledig afhankelijk van donaties van mensen zoals jij! We tonen geen advertenties en worden niet gefinancierd door een bedrijf of een regering, dus we zijn volledig afhankelijk van onze gulle gevers. Zie Doneer en Financiën voor meer informatie.

Waarom tonen jullie geen advertenties?

Mensen houden niet van advertenties, advertenties leveren ons niet meer geld op dan donaties (en advertenties kunnen mensen ertoe aanzetten om te stoppen met doneren aan ons), advertenties zijn een privacylek, en advertenties verhogen het risico op druk van de bedrijven die de advertenties plaatsen dat we de inhoud op wiki's aanpassen. We verdedigen onze redactionele onafhankelijkheid en die van auteurs die op individuele wiki's werken.

Hoe kan ik aan Miraheze doneren?

Miraheze accepteert momenteel betalingen via Paypal, Github Sponsors, Ko-Fi en Donorbox. Voor meer informatie over hoe ja kan doneren, zie Doneren.

Kan ik op andere manieren bijdragen?

Natuurlijk! We hebben altijd meer vrijwilligers nodig, dus kijk op Bijdragen voor meer informatie. Als je meer wilt weten, kan je ook vragen stellen op het Gebruikersprikbord.

Hoeveel servers hebben jullie, en waar staan jullie servers?

Sinds januari 2022 hebben we onze eigen fysieke hardware waar we de meeste van onze servers hosten. Ons datacenter, genaamd SCSVG, bevindt zich in Stevenage, Verenigd Koninkrijk. Naast onze eigen hardware hosten we ook cache proxy servers met OVH, en ns1 (nameservers) met RamNode.

We zijn bezig ook met het verhuizen naar dedicated servers in de Verenigde Staten en verwachten dat we daarmee in maart 2024 klaar zijn.

Je kan meer informatie en documentatie over elk van de servers bekijken op onze lijst met servers en op hun specifieke pagina's.

Wiki's in het algemeen

Hoe vraag ik een wiki aan?

Maak eerst een account aan, ga dan naar Special:RequestWiki terwijl je ingelogd bent en vul het formulier in. Zorg ervoor dat je voldoende details over je wiki geeft, zodat we het kunnen goedkeuren; een gids over hoe je goede wiki-verzoeken schrijft kan je hier vinden. Wiki's waarvan de beschrijving niet gedetailleerd genoeg is, kunnen geweigerd worden.

Hoe bevestig ik dat mijn wiki gecreëerd is?

Als je een e-mailadres aan je account hebt gekoppeld, zou je een e-mail moeten krijgen waarin staat dat je wiki is aangemaakt. Als je dat niet hebt, moet je een e-mail toevoegen aan je account, want als je je wachtwoord verliest, word je permanent buitengesloten van je account. Je krijgt ook een on-wiki melding wanneer je wiki is aangemaakt.

Je kan je verzoek ook volgen via de request wiki queue. De farmer log toont ook een log van alle wiki-goedkeuringen en afwijzingen.

Soms kan een wiki niet aangemaakt worden, zoals wanneer er al een wiki met dezelfde naam bestaat, wanneer je niet genoeg informatie hebt gegeven in je verzoek, of wanneer de wiki in strijd zou zijn met het Inhoudelijk beleid of ander Miraheze beleid. In die gevallen zal een wiki-creator je daarover informeren via het wiki-verzoek.

Hoe ziet mijn wiki er initieel uit?

We zetten een hoofdpagina op je wiki zetten, met een uitnodigende tekst (in de taal van je keuze), aangezien nog geen enkel wiki-lid iets echts heeft geschreven. We moedigen je aan om dit aan te passen met het materiaal dat je wilt dat een bezoeker als eerste te zien krijgt.

Je kunt ook configureren welke skins en extensies zijn geïnstalleerd op je wiki door
Special:ManageWiki
te bezoeken op je nieuw aangemaakte wiki.

Wat als er iets misgaat met het aanmaken of bezoeken van de wiki?

Hoewel dit zeer zeldzaam is, kan het soms gebeuren dat er iets misgaat. Blijf rustig! Controleer je verzoek in de Farmer log om er zeker van te zijn dat het verzoek in de logs terecht is gekomen en is behandeld. De snelste (en aanbevolen) manieren om een probleem te melden zijn Phabricator, IRC, Discord, maar je kan ook een bericht achterlaten op het Gebruikersprikbord, of contact opnemen met een systeembeheerder. Als je een foutmelding te zien kreeg toen je je wiki probeerde te bekijken of een actie probeerde uit te voeren die toegestaan had moeten zijn, kopieer deze informatie dan en voeg het toe aan je rapport.

Hoe zet ik mijn wiki over naar Miraheze?

We hebben een pagina die uitlegt hoe je je wiki overzet naar Miraheze. Over het algemeen moet je ons een XML dump sturen, en een image dump als je ook afbeeldingen wil importeren. Bekijk de pagina voor meer informatie.

Wikibestuur

Wie is de eigenaar van een wiki?

Sinds het prille begin van wikigemeenschappen hebben wiki's over het algemeen gewerkt op basis van consensus binnen de gemeenschap. Dit was het geval met WikiWikiWeb, de allereerste wiki en is ook het geval met alle Wikimedia projecten, inclusief Wikipedia. Als zodanig neemt Miraheze het standpunt in dat wiki's eigendom zijn van hun gemeenschap en werken op basis van consensus binnen de gemeenschap. Geen enkele individuele persoon is eigenaar van een wiki en kan optreden als een autocratische dictator.

Wiki's zouden er in het algemeen naar moeten streven om zo veel mogelijk rekening te houden met lokale gebruikers. Waar mogelijk zouden beheerders en bureaucraten gekozen moeten worden door de lokale gemeenschap en lokale gemeenschappen zouden beleid moeten goedkeuren op basis van een gemeenschapsstemming en gemeenschapsconsensus. Lokale beheerders hebben soms extra invloed als het gaat om wikibestuur. Sommige wiki's nemen beleid en regels aan zonder de gemeenschap te raadplegen. Hoewel dit niet het beste is, kan het beleid standhouden zolang het niet serieus wordt aangevochten. Als het beleid wel wordt aangevochten, moeten Bureaucraten niet proberen de gebruikers in kwestie te onderdrukken, maar in plaats daarvan moet het beleid ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenschap. Bureaucraten hebben echter wel de mogelijkheid om de betwisting te negeren als ze het gevoel hebben dat de betwisting te kwader trouw is of door een gebruiker die een al lang bestaande regel probeert te omzeilen in hun eigen voordeel. Als een zaak niet adequaat opgelost wordt, kunnen Stewards tussenbeide komen op verzoek van lokale gebruikers of beheerders. Stewards zullen eerst de wiki en het beleid analyseren en van daaruit beslissen of tussenkomst nodig is of niet.

Wat is consensus?

Consensus wordt door Wiktionary gedefinieerd als "algemene overeenstemming tussen de leden van een groep of gemeenschap, waarbij elk van hen enige discretie uitoefent in de besluitvorming".

Consensus is precies dat: wanneer gebruikers het eens worden over hoe een gemeenschap bestuurd moet worden. Consensus is echter niet alleen stemmen tellen, het gaat erom te zien wie de beste, meest doordachte argumenten heeft. Stel je bijvoorbeeld voor dat gebruiker A genomineerd is voor het bestuur. Gebruiker B, C en D stemmen voor, maar geven geen reden waarom of zeggen gewoon "ik mag hen". Gebruiker E stemt tegen en geeft aan dat Gebruiker A in het verleden onbeleefd is geweest tegen andere gebruikers, dat die weinig ervaring heeft en niet erg actief is. Bij het wegen van de stemmen weegt de stem van Gebruiker E veel zwaarder dan die van Gebruiker B, C en D, omdat E goede redenen gaf voor hun mening terwijl Gebruiker B, C en D dat niet deden.

Bureaucraten hebben over het algemeen de verantwoordelijkheid om lokale consensus te bepalen, tenzij ze inactief zijn, in welk geval een Steward dat in hun plaats kan doen als daarom wordt gevraagd. Bureaucraten mogen nooit proberen de consensus van de gemeenschap te negeren of de wil van de gemeenschap te onderdrukken vanwege persoonlijke meningen. Er zijn slechts een beperkt aantal momenten waarop de consensus van de gemeenschap genegeerd kan worden, zoals in extreme gevallen waar de consensus zou leiden tot gevaar of instabiliteit in de gemeenschap of waar er zorgen zijn over het stemproces zoals zorgen over sockpuppetry, enz. In die gevallen moet een Steward gecontacteerd worden om te helpen. Als de gemeenschap ontevreden is met de uitkomst van een beslissing, kunnen ze deze aanvechten. Als de gemeenschap het gevoel heeft dat de consensus over een aanvechting nog steeds verkeerd werd geïnterpreteerd, kunnen ze contact opnemen met Stewards die zullen proberen de kwestie te bemiddelen.

Wat is de rol van Stewards binnen wiki's?

Stewards zijn gebruikers die gekozen zijn door de globale gemeenschap om wiki's te helpen met problemen waar ze mee te maken hebben en om geavanceerde taken uit te voeren (zoals het verwijderen van grote pagina's, CheckUser, Oversight, het toewijzen van rechten op wiki's zonder bureaucraten, etc.) en om op te treden als beheerder/bureaucraat op wiki's zonder actieve beheerders/bureaucraten. Stewards proberen waar mogelijk niet lokaal in te grijpen. Als een probleem lokaal opgelost kan worden, proberen Stewards geen actie te ondernemen en het over te laten aan lokale beheerders. Stewards bemoeien zich zelden (of nooit) met het bemiddelen in redactionele conflicten, tenzij de kwestie geëscaleerd is tot een punt waarop globaal beleid zoals de Gedragscode geschonden wordt of de kwestie geëscaleerd is tot bedreigingen.

Stewards zouden niet de eerste personen moeten zijn met wie contact wordt opgenomen wanneer je een probleem hebt op een wiki, tenzij het probleem ernstig is en het ons globale beleid overtreedt of wanneer je je ongemakkelijk voelt om een probleem aan te kaarten bij lokale beheerders uit angst voor represailles. Als lokale beheerders een probleem, zoals een gedragskwestie, niet binnen een redelijk aantal keren oplossen, kunnen Stewards worden ingeschakeld op verzoek van gebruikers.

Van Stewards wordt altijd verwacht dat ze handelen in het belang van de gemeenschap, nadat ze onderzocht hebben wat de gemeenschap is en hoe deze lokaal functioneert. Ze zijn ook niet de enige scheidsrechters of dictators. Als er een probleem is met hoe een Steward een kwestie heeft beoordeeld of geïnterpreteerd, breng dit dan onder de aandacht op het Steward prikbord. Individuele Steward acties worden vervangen door een consensus van Stewards, en zelfs de consensus van Stewards moet worden geïnformeerd door de wil van de globale Miraheze gemeenschap en het beleid dat gebruikers hebben gekozen.

Zoals hierboven vermeld, fungeren Stewards als bureaucraten op wiki's zonder lokale bureaucraten. Dit betekent dat ze beheerders en bureaucraten kunnen promoveren of degraderen en andere administratieve taken kunnen uitvoeren op wiki's zonder lokale bureaucraten. Global Sysops helpen Stewards met sommige administratieve taken die te maken hebben met countervandalsime op alle wiki's.

In hoeverre zijn wiki's autonoom?

Net als Wikimedia, staat Miraheze lokaal zelfbestuur en autonomie toe. Alle wiki's krijgen autonomie om te handelen zoals hun lokale gemeenschap dat wil, zolang ze zich aan het globale beleid houden. Wiki's zijn vrij om hun eigen leiders te kiezen, hun eigen beleid te bepalen, enzovoort. Stewards en andere wereldwijde functionarissen bemoeien zich zelden met lokale zaken, tenzij daarom wordt gevraagd of als er sprake is van een schending van ons golbaal beleid. In tegenstelling tot andere wiki-farms die acties kunnen ondernemen die tegen de wil van de lokale gemeenschap ingaan, zullen Stewards dat niet doen tenzij er sprake is van een schending van ons globaal beleid.

Houd er wel rekening mee dat hoewel gemeenschappen autonoom zijn, ze niet volledig onafhankelijk zijn en vrij van regels met betrekking tot veiligheid, beveiliging, hoffelijkheid en legaliteit. Alle wiki's vallen onder de wetten van de Verenigde Staten en moeten het beleid van de stichting en de globale gemeenschap volgen. Belangrijke beleidsregels zijn onder andere het Privacybeleid, Gebruiksvoorwaarden, en Inhoudsbeleid.

Privéwikis

Hoe privé is een privéwiki?

Een privéwiki kan enkel bekeken en bewerkt worden door zijn leden. Om iemand toestemming te geven om je wiki te bekijken en bewerken, ga naar Special:UserRights op jouw wiki (niet deze wiki, Miraheze Meta, waar enkel het lokale beheer de gebruikersrechten kan wijzigen). Voer dan de naam van eender welke geregistreerde Mirahezegebruiker in om die gebruiker deel te maken van de members groep op je wiki.

Als je de gebruikersnaam van de persoon die je wil toevoegen niet ziet, wil dat zeggen dat hun account nog niet lokaal bestaat. Vraag de gebruiker om eerst je wiki te bezoeken, zodat ons loginsysteem een lokale account kan maken voor hen.

Heel zelden kunnen Stewards, Systeembeheerders en het Trust & Safety team privéwiki's nazien. Dit is bijna altijd om te verzekeren dat de wiki het globaal beleid respecteert, of om een probleem op de wiki te troubleshooten.

Waarom kan iedereen de hoofdpagina van mijn privéwiki zien?

De hoofdpagina is altijd openlijk zichtbaar, je kan dit niet veranderen. Je kan dit wel omzeilen door je echte hoofdpagina op een andere pagina te zetten (zoals "Home"), en op de hoofdpagina een doorverwijzing naar deze pagina te zetten: #REDIRECT[[Home]] of #DOORVERWIJZING[[Home]]

Lokaal wikibeheer

Wat is ManageWiki?

ManageWiki is een speciaal hulpprogramma waarmee ureaucraten de lokale configuratie van hun wiki kunnen bewerken zonder dat een systeembeheerder dit voor hen hoeft te doen. Het is verdeeld in 5 secties: kerninstellingen, extra instellingen, extensies en skins, rechten en naamruimtes. ManageWiki is een zeer krachtige tool, dus wees voorzichtig aan wie je het recht geeft. Kijk voor meer informatie op de ManageWiki pagina.

Wat is Phabricator?

Phabricator is een systeem waarmee bureaucraten technische problemen kunnen rapporteren aan systeembeheerders of configuratiewijzigingen kunnen aanvragen voor configuratievariabelen die niet in ManageWiki staan. Phabricator is niet bedoeld voor algemene ondersteuningsverzoeken zoals hulp met CSS, alleen voor technische problemen. Kijk voor algemene ondersteuning op het Helpcenter.

Phabricator staat los van MediaWiki, de software die je wiki aanstuurt, maar wordt nog steeds beheerd door Miraheze.

Kijk op de pagina voor Phabricator voor meer info over je op Phabricator kan inloggen. Over het algemeen is dit redelijk eenvoudig. Ga naar de sign-in pagina en klik op het MediaWiki-logo om in te loggen.

Waarom heeft mijn wiki niet dezelfde functies als andere wiki's?

Alle nieuwe wiki's hebben een gewone vanilla MediaWiki installatie, die misschien niet alle functies heeft die je wenst. Veel mensen hebben extensies voor MediaWiki geschreven die verschillende functionaliteiten toevoegen, maar deze zijn niet standaard geactiveerd op nieuwe Miraheze wikis. Enkele populaire extensies zijn

 • Extra functionaliteiten binnen de MediaWiki meta-language
 • Lijsten bouwen van pagina's op je wiki, die dan op andere pagina's ingevoegd kunnen worden
 • Snelle manieren om naar media op andere websites te linken, zoals Google Maps
 • Pagina's vertalen
 • Een profiel maken voor gebruikers (zoals op sociale media)

De pagina Extensies beschrijft extensies die standaard geactiveerd zijn op je wiki, extensies die je zelf kan activeren via ManageWiki, en extensies die we niet kunnen toevoegen om privacy-, veiligheids- en andere redenen. Kijk ook op deze pagina om te zien hoe je nieuwe extensies kan aanvragen die nog niet in ManageWiki zijn.

Hoe verander ik mijn logo of favicon?

Zie de ManageWiki hulppagina voor meer informatie.

Hoe kan ik een custom webdomein voor mijn wiki krijgen?

Als je niet wilt dat je wiki een miraheze.org subdomein gebruikt, kun je ons vragen de domeinnaam te veranderen in een domein dat je bezit en naar ons verwijst. Zie custom domains voor meer informatie.

Hoe kan ik een back-up van mijn wiki maken?

Als je een lokale beheerder bent, kan je via Special:DataDump op je wiki een backup aanmaken.

Voor meer details, zie Backups.

Hoe maak ik mijn wiki read-only?

Om je wiki read-only te maken voor iedereen (inclusief jezelf), kun je de "ProtectSite" extensie inschakelen in ManageWiki.

Om je wiki read-only te maken enkel voor bepaalde groepen/gebruikers, kan je dit via ManageWiki/permissions doen.

Hoe kan ik een bureaucraat van mijn wiki verwijderen?

Bureaucraten zijn de hoogste functionarissen van een wiki. Als je een bureaucraat wilt verwijderen, moet je dit aanvragen op het Steward prikbord. Je moet een geldige reden hebben, zoals misbruik, ontslag, of er moet consensus zijn in de wiki om dit te doen. De Steward zal bewijs willen (zoals specifieke bewerkingen) dat aantoont dat je hem niet gewoon vraagt om een kant te kiezen in een botsing van persoonlijkheden.

Bureaucraten kunnen ook ManageWiki rechten wijzigen om hen de macht te geven andere bureaucraten te verwijderen, inclusief jou. Merk op dat deze verandering niet gedaan moet worden zonder consensus van de gemeenschap. Als Stewards vinden dat een bureaucraat onterecht gedegradeerd is, behouden ze het recht om de degradatie ongedaan te maken en kunnen ze lokale actie ondernemen om problemen op te lossen.

Kan ik CheckUser en Oversight gebruiken?

Stewards hebben de exclusieve bevoegdheid om deze rechten aan andere gebruikers te delegeren, maar over het algemeen kunnen de Stewards zelf al deze verzoeken tijdig afhandelen. CheckUser en Oversight kunnen lokaal toegekend worden na een lokale verkiezing die voldoet aan de vereisten voor Stewardship. Zie de respectievelijke pagina's voor meer informatie.

 • Als je Oversight nodig hebt op een bewerking, neem dan privé contact op met een Steward via e-mail naar stewards(at)miraheze.org, Discord of IRC. VRAAG DIT NIET IN HET OPENBAAR!.
 • Als je hulp nodig hebt van CheckUser, kun je in de meeste gevallen hulp vragen op het Stewardprikbord. Als je je niet op je gemak voelt om publiekelijk om hulp te vragen, of als je denkt dat er privé-informatie in het spel is die je zou moeten onthullen, neem dan contact op met de Stewards via de bovenstaande methoden.

Ik heb net een extensie aan gezet of een instelling gewijzigd, maar ik denk niet dat het gewerkt heeft. Wat moet ik doen?

Probeer de extensie uit en terug aan te zetten of de configuratiewijziging opnieuw op te slaan, en wacht dan een paar minuten. Als je nog steeds problemen ondervindt, vraag dan om assistentie via Phabricator en we zullen je zo snel mogelijk helpen.

Hoe verander ik de licentie van mijn wiki?

Om de licentie van je wiki te veranderen, ga naar Special:ManageWiki/settings en selecteer het "Bewerken"-tabblad. Onder het kopje "Content License", klik op het dropdownmenu en selecteer de gewenste licentie.

Als je de gewenste licentie niet ziet, vraag deze dan aan op Phabricator.

Hoe kan ik infoboxen toevoegen?

Een nieuwe wiki is volledig leeg, zonder enige sjablonen (templates)—dus ook zonder infoboxes. Deze gids legt uit hoe infoboxen werken, en hoe je er zelf een kan maken en gebruiken.

Hoe zorg ik dat zoekmachines mijn wiki tonen?

Opdat zoekmachines zoals Google en Bing je wiki kunnen indexeren, moet je een "search console" registreren bij zo'n zoekmachine, en dan een meta tag aan je wiki toevoegen. Voor meer informatie, zie deze gids.

Afgesloten wiki's

Hoe wordt een wiki afgesloten?

Een wiki wordt afgesloten (inactief) wanneer je in Special:ManageWiki het Gesloten keuzevakje aanvinkt. De wiki wordt opnieuw geopend wanneer je in Special:ManageWiki dit keuzevakje ontvinkt.

Een wiki wordt ook automatisch afgesloten wanneer deze lange tijd inactief is, zoals uitgelijnd in het Slaapbeleid. Gelieve het volledige beleid te lezen in plaats deze korte samenvatting te gebruiken.' Het Slaapbeleid werd van kracht op 5 januari 2016 en geldt voor alle wiki's.

Als je een gesloten wiki hebt gevonden en denkt dat je deze zou kunnen verbeteren, ga dan naar Aanvragen om wiki's te heropenen.

Hoe kan ik mijn wiki verhuizen?

Pagina's exporteren van een wiki, zoals naar een mirror site of naar een andere host dan Miraheze, is het omgekeerde van pagina's importeren van een andere wiki naar Miraheze.

Als je wiki een klein aantal pagina's heeft, ga naar Special:AllPages om een lijst van alle pagina's te krijge. Je kan deze lijst dan kopiëren en in de pagina Special:Export plakken om een data dump in XML-formaat te maken.

Als je wiki groter is, kan je een ticket openen op Phabricator om assistentie van Miraheze aan te vragen.

Als je target host niet de MediaWiki software gebruikt, kan het zijn dat je pagina's omgezet moeten worden naar de format die de target host wel gebruikt. Miraheze kan je hier niet mee helpen.

Overige

Waar kan ik jullie configuration vinden?

We hebben een GitHub organisation waar we onze Puppet configuratie, extensies, MediaWiki installatie en andere code opslaan.

De config voor wikis kan je vinden in de mw-config repository.

Waarom heb ik geen toegang tot de website met HTTP?

HTTP is gevoelig voor aanvallen en je verbinding kan worden afgeluisterd door iedereen die weet hoe dat moet. Voor jouw veiligheid gebruiken we HTTPS om de verbinding tussen jouw browser en onze servers te beveiligen.

Ik heb een probleem met een gebruiker of een wiki

Als je problemen hebt met gebruikers of wiki's, zijn er verschillende stappen die je kan nemen om het geschil op te lossen. Probeer te allen tijde beschaafd en kalm te blijven. Alle gebruikers zijn gebonden aan de Gedragscode. Niemand staat er boven, inclusief wiki-beheerders en Miraheze's eigen vrijwilligers. Onbeschaafdheid wordt absoluut niet getolereerd.

Als het een gebruiker is

 1. Praat met hen
 2. Leg het probleem voor aan de lokale beheerders. Alleen op deze wiki (Miraheze Meta), kan je het Beheerdersprikbord gebruiken.
 3. Als er geen oplossing gevonden wordt en het probleem schendingen van de Gedragscode betreft, gelieve te e-mailen naar stewards(at)miraheze.org. Stewards zullen de kwestie onderzoeken en een oplossing helpen zoeken.

Als het een wiki is

 1. Gelieve alle lokale problemen eerst aan de lokale wiki-beheerders voor te leggen.
 2. Als er nog steeds problemen zijn of als het gaat om een ernstige schending van ons globaal beleid, en je voelt je niet op je gemak om contact op te nemen met de beheerders van de wiki, kan je contact opnemen met een Steward voor hulp op de Steward prikbord of via e-mail naar stewards(at)miraheze.org. Als je schendingen van het inhoudelijk beleid of ander globaal beleid rapporteert, zorg er dan voor dat je genoeg bewijs toevoegt.

Stewards komen meestal niet tussen bij conflicten over specifieke bewerkingen, deze zijn de verantwoordelijkheid van lokale beheerders. Stewards inroepen om een lokale beslissing te overroepen zal dus niet werken.

Nog steeds vragen?

Als je nog vragen hebt die deze FAQ niet beantwoordt, kan je ze altijd stellen op het Gebruikersprikbord, of contact opnemen met ons.