GYÍK

From Meta
This page is a translated version of the page FAQ and the translation is 84% complete.
Outdated translations are marked like this.

Ez a Miraheze-ről szóló néhány Gyakran Ismételt Kérdés (GYIK) gyűjteménye.

Ez az oldal nem házirend, hanem bevezető útmutató. Néhány tényleges irányelvre mutat, mint a Dormancy Policy. Nézd át ezeket a dokumentumokat, hogy képben legyél.

Általános

Mi ez a hely?

Ez wikik gyűjteménye (úgynevezett "farm"). A wiki olyan webhely, mely azonnali és világszerte közzétett közös szerkesztésre irányul. A Miraheze a MédiaWiki szoftvert használja, melynek segítségével több ember szerkesztheti ugyanazt az oldalt, támogatja a kiemeléseket, az illusztrációkat és a speciális effektusokat, valamint a régebben szerkesztett lapokat megőrzi, amely lemásolható vagy helyettesíthető az aktuális példánnyal. A Wikipédia a leghíresebb wiki.

A kezdőlap kifejezi elkötelezettségünket a webhely működése során.

Kik ezek az emberek?

A Miraheze felhasználóikat csak a felhasználónevük alapján ismerjük. Egy személy ugyanazt a felhasználónevet használja a Miraheze összes wikijén. A regisztráció során kiválaszthatod saját felhasználónevedet. A Miraheze felhasználó dönthet úgy is, hogy nyilvánosságra hozza saját személyazonosságát, azonban valaki más nevének engedély nélkül történő nyilvánosságra hozatala súlyos jogsértést vonhat maga után. Íme néhány szerep:

 • Intézők - Felelősek a globális közösséget érintő ügyekért, valamint a globális wiki cselekményekért; például olyan zavaró magatartás a wikiben, amivel nem lehet megoldani a saját adminisztratív tevékenységet. Kapcsolatba léphetsz velük az Intézők' hirdetőtábláján.
 • Rendszergazdák - Felelősek a Miraheze technikai működéséért, és annak biztosításáért, hogy minden rendeltetésszerűen működjön.
 • Metaadminisztrátorok - Ők a "Meta" wikivel kapcsolatos kérdésekért felelnek. A metaadminisztrátorok csak a wikiért felelősek.
 • Igazgatóság - A Miraheze Limited irányító testülete. Pillanatnyilag a vállalat teljes pénzügyi, döntéshozatali, és célkitűzési hatásköre. Jelenleg 4 igazgató van.
 • Maga a Miraheze közösség — és minden felhasználója, amennyiben érdekli őket a részvétel — összegyűlik a Közösségi hirdetőtábla alatt, ahol meg lehet vitatni bármit, ami a Miraheze-hez kapcsolódik, valamint ki lehet kérni mások véleményét.

Mik ezek a wikik?

Jelenleg 5319 wiki van a Miraheze webhelyen. Találhatsz néhány wikit a wikik közlönye oldalon a szerző által létrehozott, indexképpel ellátott leírással. Örömmel vesszük, ha elolvasod őket, de még jobban örülünk, ha közreműködsz a szerkesztésükben. Az összes tárolt wiki listáját megtekintheted a Special:WikiDiscover oldalon.

Miért éppen Miraheze a neve?

Miért ne? Egyébként elég sokan másképp ejtik ki a Miraheze szót

Ha szeretnéd tudni, a Miraheze Mira és Heze keveréke, melyek csillagot jelentenek.

Üzleti modell

Hogyan finanszírozd a tárhelyedet?

A Miraheze egy non-profit szervezet, és függ mások adományától. Nincsenek reklámok az oldalon, és minket nem egy kormány vagy egy vállalat finanszíroz, hanem teljes mértékben az adományainktól függünk. További információkért tekintsd meg a adomány és pénzügy oldalakat.

Miért nincsenek hirdetések?

Az emberek általában nem szeretik a hirdetéseket, és a hirdetések sosem fognak több pénzt termelni az adományoknál (a reklámok arra késztethetik az embereket, hogy hagyják abba az adományozást), valamint a hirdetések felvetik annak a kockázatát, hogy a reklámot folytató vállalatok nyomást gyakorolhatnak arra nézve, hogyan állítjuk be a wikik tartalmát. Védjük szerkesztőségi függetlenségünket, és az egyes wikikkel foglalkozó szerzők függetlenségét.

Hogyan tudok adományozni a Miraheze számára?

A Miraheze jelenleg elfogadja a Paypal fizetési módot. kattints ide vagy küldj adományt közvetlenül a donate(at)miraheze.org címre. A többi információért, kérjük olvasd el az adomány oldalt, vagy keresd meg Owen felhasználót.

Más módon is közreműködhetek?

Ennek nagyon örülnénk! Kérjük, olvasd el a hozzájárulás oldalt a további információkért.

Hány szerveretek van, és azok hol vannak?

Jelenleg 2 szerverünk található Londonban, melyek 10 virtualizált példányt tárolnak. De ezen kívül kettő Hollandiában van (bacula1, ns1), egy Kanadában (cp8), és a cp3 pedig Szingapúrban található. Szervereink nagy részét az OVH üzemelteti, de a bacula1 és az ns1 szervert a RamNode, valamint a cp3 nevezetűt pedig a DigitalOcean. Ezekről további információkat a szervereink listája oldalon, és a olvasgathatsz.

You can see more information and documentation about each of them on our list of servers and on their specific pages

A saját wikid

Hogyan kérhetek wikit?

Először is hozz létre egy fiókot, majd lépj a wikikérelem oldalra, amikor bejelentkeztél, és töltsd ki az űrlapot.

Hogyan tudom megerősíteni, amikor létrehozták a wikimet?

Kérelmednek meg kell jelennie a Farmer napló oldalán és a wikikérés várólista oldalon. Amikor valaki elfogadja a kérésedet, és létrehozza a wikidet, ez látható lesz a Farmer naplóban is. Ezenkívül értesítést kapsz, amikor elfogadják vagy elutasítják a kérelmedet.

Persze akadnak olyan esetek, amikor egy wiki nem hozható létre, például amikor már létezik egy azonos nevű wiki, vagy pedig nem adtál meg elegendő információt a kérelmedben, esetleg a tartalmi irányelv nézetével ellentétes, vagy lehet bármi más Miraheze irányelvek. Ebben az esetben értesítést kapsz a vitalapodon.

Hogyan indul el az új wikim?

Először is egy főoldalt adunk a wikidnek, a legjobb szöveggel a választott nyelven, mivel még senki sem írt a wikibe. Javasoljuk, hogy ezt írjad át, a saját anyagoddal, amit a látogató először szeretne látni.

Mi lesz, ha valami nem stimmel?

Ez sajnos bármikor megtörténhet. Maradj nyugodt! Ellenőrizzed a kérésedet a farmer log oldalon, hogy megbizonyosodj arról, hogy a kérésed bekerült a naplóba. A probléma bejelentésének a leggyorsabb és ajánlott módja a Phabricator és az IRC, de hagyhatsz üzenetet a közösségi hirdetőtáblán, vagy kapcsolatba léphetsz a rendszergazdák egyikével. Ha hibaüzenet jelent meg, amikor megpróbáltad megtekinteni a wikidet, jegyezd meg, vagy másold át az információkat, és vedd fel a jelentésbe.

How do I transfer my wiki to Miraheze?

We have an entire page which explains how to transfer your wiki to Miraheze. Generally, you will need to send an XML dump to us, and an image dump if you also want to import images.

MédiaWiki

A MédiaWikit tanulni kell?

A Miraheze wiki történéseinek nagy részét a MédiaWiki szoftver szabja meg. Ha a szerkesztést a wikid főoldalán kezdted, akkor mindenki láthatja a beírt szöveget. Ahhoz azonban, hogy valóban vonzóvá tegyed a wikidet, kiemelt szövegeket, fejléceket, oldalsávokat, infoboxokat, illusztrációkat és dinamikus effekteket lehet hozzáadni a MédiaWiki általi meghatározott jelöléshez, és a Special:ManageWiki/extensions oldalon engedélyezhető a 'Visual Editor' használatával a szerkesztés. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek engedélyezése után akár 10 perc is eltelhet, amíg teljes mértékben működni fog.

A MédiaWiki bemutatása a MediaWiki help center oldalon található. Néhány kérdésre a válasz.

Hogyan adhatok egyedi stílust a wikimnek?

Minden weblap egy 'kaszkád stíluslap' CSS szerint van az olvasó képernyőjén. A wikidben lesz egy MediaWiki:Common.css nevű dokumentum. Nem szöveget, hanem rendelési parancsokat tartalmaz egy speciális nyelven. Például, mondjuk, hogy szereted a zöld színt, és szeretnéd, hogy minden második szintű szakasz fejléce zöld színű legyen, ezért írd be ezt a parancsot:

H2{color: green}

Ha kódot tudsz írni, akkor valódi szupermen vagy! Például átrendezheted az elemeket az oldalon, vagy az elem mérete az oldal megtekintéséhez használt ablak méretétől függhet. A MediaWiki:Commons.js fájlba helyezett kód minden felhasználóra és a wiki összes oldalára érvényes (feltéve, hogyha a felhasználó nem tiltotta le a JavaScriptet).

Hogyan tudok importálni tartalmat a wikimre?

Ha egyetlen oldalt szeretnél importálni egy másik wikiből, akkor használd a Special:Export oldalt, az oldal XML-kiírásának megszerzéséhez. Ezután használd a Special:Import kódot.

Ha az összes oldalt más wikiből szeretnéd importálni, akkor szerezz be ezekről az oldalakról egy XML kiírást a kérésednek a Phabricator oldalon. Alternatív megoldás lehet, ha e-mailben küldöd el a dumpot utasításokkal a tech(at)miraheze.org címre. További részletekért látogass el az Imports oldalra.

To import images, please fill out this form on Phabricator

For more details, please see Import.

Hogyan tudok infoboxokat telepíteni a wikimre, mint ahogy a Wikipédián vannak?

Ahogy fentebb olvashattad, a Wikipédián a Speciális:Export használatával szerezhetsz be XML kiírást a sablonból, majd a Special:Import oldal segítségével telepítheted őket a wikidbe. Exportálás előtt feltétlenül kattints a Sablonok gombra!

A speciális funkciókkal rendelkező sablonok, mint például a mutasd/rejtsd kapcsoló, ezek speciális CSS kódot igényelnek. Lesd meg a Wikipedia:MediaWiki:Common.css kód forrását, másold át a .infobox kezdetű szakaszokat, és add hozzá ezt a kódot a wiki MediaWiki:Common.css oldalára.

Ha több oldalas változtatásokat hajtasz végre a wikidben, ne csak simán frissítsed az oldalt, hanem "keményen" frissítsed (Ctrl-F5 Firefoxban).

További információért látogass el erre az útmutatóra

Hogyan kaphatok értesítést minden oldal tetején?

Add hozzá a megtekinteni kívánt értesítést a wiki MediaWiki: Sitenotice oldal segítségével a wikidhez.

Ha korábbi tartalmad volt a webhelyértesítőben, akkor ne csak szerkesszed a MediaWiki:Sitenotice oldalon, hanem változtassad meg a MediaWiki:Sitenotice_id oldalon is - egyszerűen megtarthatod növekvő számú 1, 2, 3 stb. így emlékezik a MediaWiki arra, hogy megváltoztattad a Webhely értesítési beállításait, miután egy adott felhasználó elutasította az előző értesítést.

A MediaWiki:Anonnotice fájlba betehetsz egy napi üzenetet, melyet a látogatóknak lehet megadni, akik nincsenek bejelentkezve a Miraheze-be. Ezek az értesítések nem utasíthatóak el.

Hogyan változtathatom meg a wikim állapotát?

A wikid egy Special:ManageWiki oldallal rendelkezik, amely által lehet irányítani a wikit. Ez az oldal lehetővé teszi:

 • Változtassad meg a wiki nyelvét (amely hatással van a beépített üzenetek nyelvére a MédiaWikiben). Bármely szerkesztő bármit beírhat egy wiki oldalára, bármilyen nyelven, függetlenül attól, hogy milyen nyelvet állítasz a wiki hivatalos nyelvére.
 • Jelöld meg a wikid privát címkéjét, vagy tedd újra nyilvánosra.
 • Jelöld meg a wikid zárt címkéjét (inaktív), vagy aktiváld.
 • A funkciók teljes listáját és a használatukra vonatkozó tippeket a ManageWiki súgóoldal tartalmazza.

A nem felsorolt, bonyolultabb változásokhoz meg kell adnod egy kérést. Dolgozunk azon, hogy ezeket a felhasználók maguk módosíthassák.

Miért vagyok egy másik wiki Special:ListUsers oldalán?

(Vagy megkérdezheted, kik ezek az emberek, akik a wikim felhasználóiként szerepelnek?) Egy személy regisztrált felhasználóneve megegyezik minden Miraheze wikiben, melyet meglátogat. Minden alkalommal, amikor a Miraheze wikit megnézed, miközben be vagy jelentkezve, bármely más Miraheze wiki esetén a felhasználóneved a helyi wikihez és így annak felhasználói listájához van csatolva. Az összes wikit láthatod, amelyen a felhasználó regisztrálva van a Központi Hitelesítő oldal segítségével.

Miért vannak a Wikimédia Commons fájljai a wikimen?

Az összes Miraheze wiki a Instant Commons engedélyezésével kezdődik, amely a Wikimedia Foundation területén kívüli wikiknek hozzáférést biztosít a Wikimedia Commons adathordozóihoz. Ha a fénykép hozzáadásához használod a Special:Upload kódot, a válasz azt sugallja, hogy a fénykép már fel van töltve! Ez egyszerűen azt jelenti, hogy van egy fénykép a Wikimedia Commons-ban ugyanazon a néven. Ezt a fotót azonnal felhasználhatod. Vagy, ha inkább a saját fotódat szeretnéd, befejezheted a feltöltést. Ez a név a wikiben most a fotódra utal.

Ha le szeretnéd tiltani az InstantCommons alkalmazást, lépj a "Special:ManageWiki/settings" oldalra, majd kattintson a "media" szakaszra, ezután töröld a "Enable Wikimedia Commons Files" jelölőnégyzetből a pipát, végül pedig kattints a "submit" gombra, a "submit" részben.

Mi történik a főoldalammal?

A Miraheze minden wiki főoldalára a következő speciális feltételek vonatkoznak:

 • Mindenki elolvashatja, még akkor is, ha a wiki privát (lásd: lent)
 • A mobileszközök felhasználói nem érinthetik meg a szakaszfejléceket a szakasz kibővítéséhez. Ez azt jelenti, hogy a mobilfelhasználók csak a főoldalon láthatják a szakaszfejléceket.

Mindkét speciális feltétel megkerülése az, hogy a Főoldal átirányítása egy másik helyre (lásd: Lent). Alternatív megoldásként egyszerűen eltávolíthatod a szakaszfejléceket a főoldalról teljesen. Azok számára azonban, akik továbbra is szeretnék használni a főoldalt, erre van mód HTML-megosztások használatával. További részletekért olvasd el Ezt az útmutató részt.

How do I change the name of my main page?

Visit MediaWiki:Mainpage in your wiki. You will see "Main Page" or your language's default main page. Click Edit. Decide which page, which it has to be a page that has been created, should be your new main page, and put that page's name. After verifying you entered correct page name, save it.

Privát wikik

Mennyire lehet egy privát wiki privát?

Egy privát wikit csak a tagjai (valamint a Miraheze személyzete) tekinthetnek meg és szerkeszthetnek. Menj a wikid Szerkesztői jogok oldalára, és írd be a Miraheze bármely regisztrált felhasználójának nevét, az adott felhasználót a member kódba, és azonnal kidobja a szerkesztői jogát.

Miért láthatja mindenki a privát wiki főoldalamat?

Ez az egy oldal, ami mindig nyilvános. Megkerülheted ezt a szabályt úgy, hogy a fő tartalmát valamilyen más oldalra helyezed (mondjuk "Valódi főoldal"), majd úgy szerkesszed a főoldalt, hogy átirányíthasson oda:

#REDIRECT [[Valódi főoldal]]

Wiki kezelési kérelmek

Ki vagy mi ez a "Phabricator"?

A Phabricator egy olyan rendszer, amelyen keresztül a wiki-tulajdonosok technikai segítséget kérhetnek a Miraheze-től rendszergazdák. A Phabricator azt jelenti, hogy nem kell egyetlen rendszergazdához irányítani a kérésedet, és nem kell foglalkoznod, hogy hol van az illető, éppen nyaral, vagy kilépett. A Phabricator emlékszik a kérésekre, és bárki számára lehetővé teszi, hogy önként jelentkezzen a kérés megválaszolásához. Kevésbé valószínű, hogy a kérelmek elvesznek vagy figyelmen kívül maradnak.

A Phabricator a MédiaWikitől egy különálló program, mely megjeleníti a wiki weblapjait, de a Miraheze ellenőrzése alatt áll

Be kell jelentkezned a Phabricatorba, de ha már be vagy jelentkezve a Miraheze-be, akkor ez automatikusan megtörténik, ha megnyomod a MédiaWiki logóval ellátott gombot.

A Szolgáltatáskérések oldal áttekintést nyújt a segítségkérésről, beleértve a megadható kérések típusait is.

Miért nem tudom megcsinálni azokat a trükköket, melyeket más wikikben el tudom végezni?

Az új wikidben a rendes MédiaWiki telepítése történik meg. Sokan írtak "kiterjesztéseket" a MédiaWikire, de ezek többségét alapértelmezés szerint nem lesznek telepítve az új Miraheze wikikre. Néhány népszerű kiterjesztést engedélyez:

 • Hangfájlok feltöltése .MP3 formátumban
 • Alternatív megjelenítések írása, véletlenszerűen választandó
 • További funkciók a MédiaWiki metanyelvén
 • Oldalak listájának összeállítása a wikidben, amelyek beilleszthetőek egy oldalba
 • Hasznos módok más webhelyekről, például a Google Térképről történő további médiákra történő linkeléshez

A kiterjesztések oldal leírja a wikidre előre telepített kiterjesztéseket, bővítményeket, amelyek felvételét kérheted, és azokat a kiterjesztéseket, melyeket adatvédelmi és egyéb okokból nem adunk hozzá. Kérelmet a Funkciókérések segítségével készíthetsz. Segít, ha megadod a wikidhez hozzáadni kívánt kiterjesztés pontos nevét, vagy hivatkozhatsz annak oldalára a MediaWiki.org oldalon.

Hogyan változtathatom meg a logómat vagy a favicont?

Ha nem tetszik a sárgásbarna Miraheze logó, és van egyedi grafikád, akkor faviconként telepítheted a wikid minden oldalára. Kérjük, olvasd el a ManageWiki súgóoldalt a módosítás végrehajtásának részleteiről.

Hogyan szerezhetek egyéni domaint a wikimnek?

A wikidnek nem feltétlenül a miraheze.org altartományban kell lennie. Bármely webcím lehet, amit csak szeretnél. Erről további információ található az egyedi domainek oldalon. Ha ezt szeretnéd, akkor a kérés benyújtása előtt olvasd el a Funkciókérések részt.

Hogyan készíthetek biztonsági másolatot a wikimről?

Az összes Miraheze wikiről biztonsági másolat készül a Tech:Bacula segítségével, de ha adminisztrátor vagy, használhatod a wiki Special:DataDump-ját, hogy azonnal XML-kiírást kapjál.

További részletekért lásd biztonsági mentések.

Hogyan tudom a wikimet csak olvashatóvá tenni?

Annak érdekében, hogy a wikid csak olvasható legyen bizonyos időközönként mindenkinek (beleértve téged is), engedélyezheted a "ProtectSite" kiterjesztést a ManageWiki fájlban.

Bizonyos felhasználók/csoportok számára csak olvashatóvá tételéhez használhatod a ManageWiki/engedélyek funkciót.

Hogyan távolíthatom el a bürokratát a wikimből?

A bürokraták a wiki legmagasabb rangú tisztviselői. Általában egy Miraheze intéző iránti kérelmet lehet igényelni a bürokrata eltávolítására. Meg kell indokolnod, például visszaélés. Az intéző bizonyítékokat (például konkrét szerkesztéseket) szeretne, melyek megmutatják a konkrét okokat is.

Egy adott felhasználó elleni mozdulatokon kívül használhatod a ManageWiki/engedélyek lehetőséget arra, hogy felhatalmazd a wikidben lévő felhasználók egy csoportját a bürokraták eltávolítására. Ha azonban a bürokraták eltávolíthatják egymást, a bürokraták eltávolíthatnak téged is.

Lehet-e Felügyeleti vagy CheckUser jogom?

Intézők felhatalmazással rendelkeznek arra nézve, hogy ezeket a jogokat más felhasználókra ruházza át, de általában az Intéző testület úgy gondolja, hogy az összes kérést időben kezelni tudja. .

 • felügyelő lehetővé teszi a szerkesztések elrejtését az állandó nyilvánosság elől. Néha szükség van erre, ha az információk puszta nyilvánosságra hozatala sérti valakinek a jogait, és nem elég a szerkesztés visszavonása. Például, ha egy oldal neve személyes adatokat közöl vagy becsületsértő, akkor nem elég csak az oldalt törölni. Ez hasonló a helyi rendszergazdák által elérhető Revision Deletion funkcióhoz, de a Felügyelet funkcióval csak a staff és az intézők nagyon korlátozott csoportja láthatja.
 • CheckUser közzéteszi az IP-címet és egyéb eszközinformációkat, melyekről a felhasználók elérhetik a Miraheze wikiket. Néha bizonyítékot szolgáltathat, hogy a wikit rongáló több felhasználó valójában egyetlen személy vagy potenciálisan kapcsolatban állnak egymással.
 • Ha egy szerkesztés felügyeletet igényel, akkor lehetőség szerint az IRC vagy Discord oldalt lehet használni, és írd be a @stewards szót, hogy minden intézőhöz szólhass. Kérjük, ne tegyél közzé semmilyen magán információt. Ha egy intéző nem válaszol, küldhetsz e-mailt is stewards[at]Miraheze[dot]org címen.
 • Ahol a CheckUser segítségére van szükséged, a legtöbb esetben segítséget kérhetsz a Stewards' Noticeboard oldalon is. Ha nem szeretnél nyilvánosan segítséget kérni, vagy ha úgy gondolod, hogy privát információkról van szó, kérjük, lépj kapcsolatba az intézőkkel a fenti módszerek egyikével.

Most engedélyeztem egy kiterjesztést vagy módosítottam egy beállítást, de nem hiszem, hogy működik, mit tegyek?

Néhány kiterjesztés Flow és Visual Editor akár 15 percig is eltarthat, amíg megkezdi a munkát, mivel várnunk kell a Parsoid elindítására. Ha 15 perc elteltével sem működik, kérjük, próbáld meg kikapcsolni és újra bekapcsolni a bővítményt, vagy mentsd újra a konfigurációs változást, és várj további 10 percet. Ha továbbra is problémád van, akkor kérj segítséget a Phabricator oldalon, és megpróbáljuk a lehető leghamarabb működtetni.

Zárt wikik

Hogyan záródhat be egy wiki?

A wiki bezárul (inaktívvá válik), mikor a Special:ManageWiki menüpontra lépsz, és bejelölöd a Closed gombot. A program újra megnyílik, amikor visszatérsz a Special:ManageWiki oldalra és törli a jelet erről a gombról.

A wikit az intézők is bezárhatják egy bizonyos inaktivitás után, amint azt a nyugalmi házirend meghatározza. "Olvasd el a tényleges házirend dokumentumát, ne hagyatkozz erre az összefoglalóra." A Nyugalmi házirend 2016. január 5-én lépett hatályba, és minden wikire vonatkozik.

Ha átolvastál, tanulmányoztál egy zárt wikit, és úgy gondolod, hogy tovább tudod vinni, kérjük, keresd fel az Elfogadási kérelmek oldalt.

Hogyan helyezhetem át a wikimet?

Az oldalak exportálása egy wikiből, például egy tükrös webhelyre vagy a Miraheze-től eltérő webhostra, fordítva történik, ha egy másik wikiből importálunk oldalakat a Miraheze wikire.

Ha a wikid kis számú oldalból áll, a Special:AllPages felsorolja azokat. Ezt a listát átmásolhatod és beillesztheted a Special:Export oldalba.

Ha a wikid nagyobb, a Miraheze segítséget nyújthat. Ezt a segítséget úgy kérheted, hogy jegyet nyitsz a Phabricatoron.

Ha a célwebhost nem használja a MédiaWiki szoftvert, előfordulhat, hogy az oldalak átalakításra kerülnek a célwebhost által használt formátumba. A Miraheze ebben nem tud segíteni.

Vegyes

A konfigurációt hol találom meg?

Van egy GitHub organization oldalunk, ahol tároljuk a konfigurációnkat, kiterjesztéseinket, a MédiaWiki telepítését, és más kódokat.

A wiki konfigurációja mw-config repo itt található.

Miért nem férek hozzá a webhelyhez a HTTP használatával?

Az eredeti HyperText Transfer Protocol (HTTP) során egy webkiszolgálóhoz intézett kérelem vagy válasz darabjai egyszerű vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton keresztül áramoltak, melyet bárki könnyen el tudott olvasni. A HTTPS egy olyan protokoll, amely minden csomagot megkever, hogy nehezebb legyen az elfogásuk. A Wikipédia és más projektek váltottak HTTPS-re 2015-ben. Csak a HTTPS-t támogatja, a személyes adatok biztonságának megőrzése és a felhasználók védelme érdekében downgrade támadások ellen. Ezenkívül megköveteljük, hogy az egyedi domain névvel rendelkező Miraheze wikik érvényes SSL tanúsítvánnyal rendelkezzenek.

Vannak olyan proxy webhelyek, amelyek HTTP használatával hozzáférést biztosítanak a HTTPS webhelyekhez, de nem javasoljuk és nem támogatjuk azok használatát.

Problémám van egy felhasználóval vagy egy wikivel

Ha sajnos problémáid adódtak a felhasználókkal vagy a wikikkel, akkor vannak lépések, melyeket megtehetsz a vita rendezése érdekében. Kérjük, próbálj mindig emberi és nyugodt maradni.

Ha egy felhasználó

 1. Beszélj velük
 2. Beszéld meg egy adminnal. Csak ezen a wikin (meta.miraheze.org), használd a Meta:Administrators' noticeboard oldalt.
 3. Ha nincs megoldás, akkor olvasd el a Magatartás kódexet. Ha CoC-kérdés, akkor írj egy e-mailt a conduct[at]Miraheze[dot]org címre.

Ha egy wiki

 1. Először is beszéljétek meg a problémát a helyi wiki munkatársaiddal
 2. Ha továbbra is fennáll a probléma, akkor kérdezz meg egy Intézőt, segítséget kérhetsz az Üzenőfal segítségével, vagy e-mailt írhatsz a stewards[at]Miraheze[dot]org címre, a tartalmi irányelv oldal, vagy a globális irányelvek alapján történő végrehajtáshoz.

Még mindig van kérdésed?

Ha van még kérdésed, amire a GYÍK nem válaszolt, bátran kérdezz a Közösségi üzenőfal segítségével, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.