Epäaktiivisuuskäytäntö

From Miraheze Meta, Miraheze's central coordination wiki
This page is a translated version of the page Dormancy Policy and the translation is 39% complete.
Outdated translations are marked like this.

Mikäli alkuperäinen englanninkielinen versio ja käännös eroavat merkitykseltään, alkuperäinen englanninkielinen versio on etusijalla.
Shortcut:
DP

Käytäntöä muutettu viimeksi: 2023-01-20.

Epäaktiivisuus

Epäaktiivinen wiki on wiki, jossa ei ole ollut toimintaa[1] vähintään 60 päivään. Epäaktiiviset wikit käyttävät edelleen palvelinresursseja (kuten levytilaa wikin tietokannan osalta), joten meidän täytyy sulkea (tai poista) ne. 45 päivän jälkeen wikiin voidaan lisätä sivustohuomautus muistuttamaan käyttäjiä, että heidän tulee olla aktiivisempia. Kun tämä huomautus on ollut esillä ainakin 15 päivää (vähintään 60 päivän epäaktiivisuus yhteensä), wiki suljetaan/lukitaan automaattisesti (asettaen sen vain luku -tilaan). Wikin byrokraateille ilmoitetaan keskustelusivulla (kyseisessä wikissä) ja sähköpostilla (jos käyttäjä on asettanut itselleen vahvistetun sähköpostiosoitteen), ja adoptio (katso #Adoptio) sallitaan kaksi viikkoa sulkemisen jälkeen. Jos yksikään käyttäjä ei ole pyytänyt wikin adoptiota vähintään 120 päivää wikin sulkemisen jälkeen (vähintään 180 päivän/6 kuukauden epäaktiivisuus) ja se on edelleen epäaktiivinen, se merkitään poistetuksi. Kaksi viikkoa tämän jälkeen se on mahdollista poistaa pysyvästi.

Ajan ennen seuraavaa vaihetta (käyttö -> toiminnattomuus -> epäaktiivisuus -> sulkeminen/lukitseminen -> poisto) tulee lisääntyä, jos huomautuksia ei aseteta asianmukaisesti. Käyttäjillä on vähimmäisaika jokaisen huomatuksen jälkeen korjata ongelma halutessaan. Tässä on taulukko havainnollistamaan:

Stage Minimum time since last notice Minimum total time Minimum time if 0 contributions
Wiki Created N/A N/A N/A
Inactive Warning 45 45 30
Closure 15 60 N/A
Eligible for deletion 120 180 60
Deleted (when required) 14 194 60

Muokkaamattomat wikit

Wikit, joissa on kirjaimellisesti 0 muokkausta (oletusetusivu, ei muokkauksia, ei käyttöoikeuksien muutoksia, ei mitään), voivat olla oikeutettuja POISTOON jo 60 päivää wikin luomisen jälkeen. Tämä on siksi, että nämä käyttäjät todennäköisesti unohtivat wikinsä tai Mirahezen kokonaan, ja wikillä ei ole mitään käyttötarkoitusta. 30 päivää wikin luomisen jälkeen, wikin MediaWiki:Sitenotice päivitetään kertomaan tietoa tästä käytännöstä. 30 päivää tämän jälkeen, jos MediaWiki:Sitenotice on ainoa muokattu sivu (eli muokkauksia ei edelleenkään ole), wiki on mahdollista poistaa.

Poikkeukset epäaktiivisuuskäytännöstä

Jos sinulla on mielestäsi kelvollinen syy, miksi wikiä ei tulisi sulkea tai poistaa missään tilanteessa, ota yhteyttä ylivalvojaan, niin voimme kirjata ylös, miksi wikiäsi ei tulisi sulkea/poistaa.

Syitä wikin sulkemisen estämiseen ovat muun muassa, mutta eivät pelkästään:

  • Luettavaksi tarkoitetut wikit, jossa suuri osa tiedosta on jo wikissä ja sitä ei tarvitse muokata aktiivisesti.
  • Ajoittaisia kokoontumisia varten tehdyt wikit, esim. vuosittain järjestettävien tapahtumien suunnitteluun käytettävät wikit.
  • Muut poikkeukset

Huomioi, että ollaksesi oikeutettu tähän poikkeukseen,

  • Sinulla pitää olla paikallisia käyttöoikeuksia wikissä.
  • Sinun on pitänyt olla merkittävästi osallisena wikin nykyiseen tilaan.
  • Sinun pitää täyttää vähintään yksi yllä luetelluista syistä.
  • Ja sinun pitää olla jossain määrin aktiivinen globaalisti.
    • Tämä voi sisältää viestin henkilökunnan jäsenelle metassa, huomautuksen sivulla Stewards' noticeboard tai paikallisia muokkauksia kyseisessä wikissä

Wikit, jotka pyytävät poikkeusta käytännöstä, käsitellään tapauskohtaisesti. Wikit, joille on myönnetty poikkeus, kerrotaan sivulla Dormancy Policy/Exemptions. Wikeille voidaan myös myöntää vaihtelevan laajuisia poikkeuksia - esim. poikkeavat aikarajat sallitulle epäaktiivisuudelle, poikkeavat vaatimukset aktiivisuussäännöstä tai täysi poikkeus käytännöstä.

Poikkeukset epäaktiivisuuskäytäntöön

Ylläolevien poikkeusten kaltaisesti useilla wikeillä katsotaan olevan poikkeus tähän käytäntöön. Epäaktiivisuuskäytäntö ei koske Meta-wikiä (tämä wiki), loginwikiä (joka tarvitaan teknisistä syistä), commonswikiä (keskitetty kuvavarasto), cvtwikiä, conductwikiä tai henkilökunnan wikiä (joita kaikkia käytetään sisäiseen koordinaatioon).

Adoptio

Immediately after a wiki has been automatically closed (minimum 60 days inactivity) it will be eligible to be reopened at the request of any good-faith user. The user must meet certain activity guidelines (on any wiki), have read-rights on the wiki (if the wiki is private) and provide a reason for requesting to reopen the wiki. While there is no minimum amount of wikis that one can request to reopen, a Steward may decline to reopen a wiki if the user has requested opening a large amount of wikis in a short period of time.

When a request to reopen is approved, no rights are automatically granted to the user who requested the reopening, these are instead granted on a case-by-case basis following a local election.

Special cases

A wiki that was closed for reasons outside of the Dormancy Policy (i.e. by a local bureaucrat) may be reopened following the Request for Reopening process described in this policy, unless there was a local public community consultation favouring closure.

Private wikis may only be reopened at the request of a good-faith user who previously held read (Read pages) rights, as at the time of the wiki's closure, on that wiki, notwithstanding private personal wikis wholly or substantially about the originally requesting user where ruling by community consensus would be entirely inappropriate.

Wikis created for as public personal e-portfolio, curriculum vitae (résumé), blog, or narrowly construed similar wikis of a single user are exempt from the adoption process of Dormancy Policy, as it does not make sense to allow a community of users to hold a local discussion to change the administration of someone's personal public e-portfolio or similar wiki.

Poisto

Jos kukaan käyttäjä ei ole pyytänyt wikin adoptiota vähintään 120 päivää wikin sulkemisen jälkeen (vähintään 180 päivän/6 kuukauden epäaktiivisuus) ja se on edelleen epäaktiivinen, se merkitään poistetuksi. Tällöin kukaan ei pääse wikiin (toisin kuin vain luku -tilassa). Kun wiki on merkitty poistetuksi, 14 päivän ajan käyttäjät voivat pyytää sitä palautettavaksi. 14 päivän jälkeen wiki on mahdollista poistaa, jolloin kaikki wikiin liittyvä data poistetaan lopullises. Kun wiki on poistettu palvelimilta, sitä ei voida palauttaa. Kyseistä wikiä voidaan jatkaa vain aloittamalla alusta tai tuomalla varmuuskopio (jos sellainen on).

Huomioi, että wikejä ei tarvitse poistaa heti 6 kuukauden aikarajan jälkeen. Kaikki poistoon oikeutetut wikit poistetaan järjestelmän ylläpitäjien harkinnasta.

Viitteet

  1. Nyrkkisääntönä kaikki tuoreissa muutoksissa näkyvä lasketaan toiminnaksi.