Anpassade domäner

From Miraheze Meta, Miraheze's central coordination wiki
This page is a translated version of the page Custom domains and the translation is 76% complete.
Outdated translations are marked like this.
Anpassade domäner

Miraheze låter dig välja en anpassad domän för din wiki på begäran. Istället för att behöva använda mywiki.miraheze.org (en underdomän till miraheze.org) kan du använda din egen domän (t.ex. mywiki.com, wiki.domain.com, osv.). Läs stegen nedan för mer information.

Steg

Att få igång ett anpassat domän är lika lätt som att följa 4 steg:

1. Skaffa ett domän.

 • För att konfigurera ett anpassat domän behöver du skaffa ett domän. Det finns många ansedda registratorer så som Namecheap som du kan köpa ett domän från. Vill du inte betala pengar för ett domän? Klicka här för en gratis domänservice.

2. Referera den till Miraheze

 • När du väl har ett domän måste du referera det till Miraheze. Du kan antingen referera namnservrarna till Miraheze eller göra en CNAME-uppteckning som pekar på mw-lb.miraheze.org för underdomänet som du vill ha din wiki på.
 • Pekar du namnservrarna mot Miraheze? Sätt namnservrarna till "ns1.miraheze.org" och "ns2.miraheze.org" (kontakta din domänregistrator om du inte vet hur man gör detta).

Pekar du en underdomän till Miraheze? Lägg till en CNAME-inspelning i underdomänen du vill använda (t.ex. "wiki"), och peka den till "mw-lb.miraheze.org";

 Note: Om du använder Cloudflare som din DNS-leverantör behöver du försäkra dig om att vissa inställningar inte har satts för att ditt underdomän ska funka. Klicka här för att lära dig mer.

Vad ska jag välja?

Varje val har olika för- och nackdelar:

Vi kan hantera allt som har med DNS att göra utan din hjälp, om du väljer att peka namnservrarna till oss. Med det sagt så behöver du be oss att skapa nya DNS-uppteckningar varje du gång du behöver en ny, om du väljer att göra detta. Om du ändrar dina namnservrar och har uppteckningarna redan gjorda (t.ex. om du refererar www. till din hemsida), behöver du be oss att återskapa dem. Annars blir dina underdomän onåbara när du ändrar namnservrarna. Om du planerar att göra frekventa ändringar av DNS-uppteckningara eller om är okej med att vi hanterar det åt dig, välj detta.

 • Om du väljer att helt enkelt peka en underdomän till Miraheze behöver du full kontroll över DNS-uppteckningarna, men du måste registrera dessa uppteckningar manuellt via din DNS-leverantör.

3. Välj vem som ska handhava ett SSL-certifikat.

 • För din säkerhet använder Miraheze SSL/TLS för att kryptera uppkopplingarna mellan våra servrar och din webbläsare, för att se till att ingen snappar upp din uppkoppling. Av denna anledning kräver vi att alla anpassade underdomän har ett SSL-certifikat. Du kan antingen handhava oss ditt SSL-certifikat (vilket du skulle behöva betala för) eller låta oss hantera det helt och hållet (gratis, via Let's Encrypt). Det här är Miraheze-rekommendationen och det enklare valet. Om du inte har någon aning om vad "SSL" betyder eller är, välj Let's Encrypt-valet.
 • Om du väljer att låta oss hantera det: Vi kan garantera ett SSL-certifikat (genom Let's Encrypt) själva och till och med förnya det automatiskt för det underdomänet du valt utan något annat ingripande för din del – ditt jobb är gjort!

Om du väljer ditt egna SSL-certifikat: Efter att du efterfrågat ett anpassat domän kommer en ansvarig administratör att generera en CSR-nyckel och en privat nyckel (för användning på våra servrar), och den efterfrågade CSR:n kommer skickas till dig via epost. Du kan använda denna CSR för att be din leverantör av SSL-certifikat att generera ett certifikat med den CSR vi gav dig. Du måste eposta det genererade SSL-certifikatet när allt det här är gjort. Om alla steg är avklarade kommer vi att lägga till det anpassade underdomänet till din wiki, och vi kommer att avisera dig när det här är gjort.

4.

Gör en efterfrågan!

 • När du har gått igenom stegen ovan och har valt vem som förser SSL-certifikatet kan du göra en efterfrågan på Phabricator. Allt du behöver göra i enkäten är att ange din wikis nuvarande underdomän, det underdomän du vill ha, och huruvida du kommer att använda Let's Encrypt (d.v.s. att vi hanterar SSL) eller om du kommer att förse ett SSL-certifikat själv.
[[$phabreq|Enkät för förfrågning om anpassat domän (via Phabricator)]]

Behöver du hjälp med något av stegen eller har du en fråga? Ställ en fråga i den gemensamma anslagstavlan för hjälp.

Note for CloudFlare users

CloudFlare-användare måste slå av CloudFlare:s DDoS-/Origin IP-skyddets system/arbetare. Detta är ett absolut krav. Miraheze kan inte hantera förfrågningar om SSL-certifikat om dessa är påslagna, och det skapar problem med våra interna system, vilket inkluderar säkerhetsproblem. Våra IP:n är redan offentliga, så vi behöver inte skydda ursprungs-IP:n, och vi har DDoS-skydd genom våran nätverksleverantör.

Följ dessa steg för att att lära dig hur man slår av CloudFlares system för DDoS-/ursprungs-IP-skydd (förutsatt att du använder instrumentbrädan på dash.cloudflare.com).

 1. Gå till dash.cloudflare.com
 2. Klicka på ditt domän i instrumentbrädan
 3. Gå till "DNS"
 4. Gör ett inlägg för CNAME till mw-lb.miraheze.org. Molnet med en pil måste vara grått. Om det är gult, klicka på det för att göra det grått.
 1. Klicka "Add Record". Resultatet måste se ut som det gör i den sista bilden.

Fortsätt med stegen ovan om du är klar med detta.

 Note: Om du inte följer reglerna ovan kommer ditt anpassade domän att tas bort omedelbart, och följdåtgärder kan tas om nödvändigt. Om du tvivlar om något är du välkommen att kontakta oss via sre@miraheze.org eller ställa en fråga i Phabricator-uppgiften som du skapar.

Cloudflare dashboard
Cloudflare dashboard
Domain section.
Domain section
Your entry should look like this!
Your entry should look like this!

FAQ

Vilken service kan jag använda för att få en gratis domän?

Om du inte vill beta för en egen domän finns det tjänster som erbjuder gratis domäner och underdomäner, so du kan använda istället. Kom ihåg att alla Miraheze-wikier automatiskt får ett gratis domän under miraheze.org.

Gratis (under)domäner:

 • FreeDNS (erbjuder gratis underdomäner)
 • $freenom (erbjuder gratis underdomäner på .cf, .ga, .gq, .ml, and .tk)

FreeDNS example

Sign up with FreeDNS and log in. On the left side, click 'Registry' to select a domain (e.g., mine.bz). This will take you to a small form to fill in. Please avoid using a us.to domain, as it is impossible to generate a Let's Encrypt certificate for these. Add a subdomain (keep trying until you find an available one, e.g., mario). Select 'CNAME' for the type. In the destination field, enter mw-lb.miraheze.org, solve the captcha, and click the save button.

FreeDNS example setup
FreeDNS example setup.

Then follow the above step 4. Make the request!.

Kan jag ändra URL-strukturen?

Miraheze är konfigurerad till att inte återge sidor från domänens rot. För exempel, om din wiki är exempel.miraheze.org och dess huvudsidan är "Välkommen", så kommer dess URL inte att vara https://exempel.miraheze.org/Valkommen utan istället https://exempel.miraheze.org/wiki/Valkommen (notera /wiki/-delen). Även om du använder ett anpassat domän kommer Miraheze att återge sidor med denna URL-struktur. När använder besöker sidor i domänroten (t.ex. utan /wiki/), så kommer de att mötas av en sida som frågar dem om de vill gå till en sida i /wiki/-undersida, samt tillhandaha en länk.

Vilka SSL-certifikatauktoriteter accepterar ni?

Miraheze accepterar dem flesta SSL-certifikatauktoriteter som accepteras av webbläsare så som Mozilla Firefox. Ett undantag är WoSign-certifikat, som vi inte accepterar längre.

Nuvarande auktoriteter som används av Mirahezes anpassade domän

Nedan är en lista av dem SSL-certifikatsauktoriteter som används av anpassade domäner för närvarande. Detta betyder inte att andra som inte listas inte är accepterade.

 • Let's Encrypt - hanterat av Miraheze; alla steg respektive Let's Encrypt (förutom att sätta namnservrarna) görs av Mirahezes systemadministratörer
 • Comodo
 • Gandi
 • GeoTrust
 • GlobalSign
 • GoDaddy
 • RapidSSL