Gedragscode

From Meta
This page is a translated version of the page Code of Conduct and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.

In the event of any differences in meaning between the original English version and a translation, the original English version takes precedence.
Shortcut:
CoC

General Conduct

Dit gedeelte van de gedragscode is van toepassing op alle plekken waar 'Miraheze' verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, elk IRC-kanaal op freenode.net dat begint met #miraheze- of #miraheze, Phabricator en Discord.

 • Wees aardig. We maken allemaal onderdeel uit van dezelfde community, dus wees vriendelijk en zorg dat anderen zich welkom voelen. Wees iemand waar anderen graag mee omgaan.
 • Wees respectvol.Een meningsverschil is geen excuus voor slecht gedrag. We werken er gezamenlijk aan om conflicten op te lossen, goede wil te laten zien en om te werken in een vriendelijke kring. We laten het niet toe dat frustraties leiden tot een persoonlijke aanval. Een community waar mensen zich oncomfortabel of bedreigd voelen is geen productieve community.
 • Het intimideren/lastigvallen van andere gebruikers is onacceptabel. Afhankelijk van de ernst van je handelingen kun je gewaarschuwd worden of zelfs geblokkeerd worden afhankelijk van het medium.
 • Stel vragen wanneer je iets niet zeker weet. Er wordt van niemand verwacht dat diegene perfect is. Vragen stellen helpt om problemen later te voorkomen, deze mogen ook gelijk gesteld worden aan de juiste persoon. Iemand die een vraag krijgt moet deze naar beste weten beantwoorden.
 • Step down considerately. If you're a staff member, or have some form of responsibility in running community resources (ie. you're operating a bot), be aware of your own constraints. We all know that life can get busy, so if you know that a new job or family situation will impact your ability to participate in the community, find a way to step down gracefully. Make sure someone can take over for you, and transfer the relevant information (contacts, passwords, etc.) for a smooth transition.

Natuurlijk is het geen probleem om over irrelevante dingen te praten en kletsen is dus ook niet verboden. Mocht je echter een stoorzender zijn in serieuze gesprekken kunnen we je blokkeren.

Naast de Content Policy waar onze websites onder vallen zijn alle vormen van spam onacceptabel.

Onze gebruikersvoorwaarden en privacybeleid gelden voor alle services naast onze websites, voor zover mogelijk.

Definitie van intimidatie

Intimidatie (zoals hierboven beschreven) omvat, maar is niet beperkt tot:

 • Persoonlijke aanvallen, geweld, dreiging met geweld of bewuste intimidatie.
 • Aanstootgevende, beledigende of discriminerende opmerkingen.
 • Gebruik van (onnodig) seksueel gerelateerde taal of beelden.
 • Ongepaste of ongewenste vormen van openbare of privé-communicatie of enig andere vorm van stalking.
 • Het vrijgeven van de identiteit of andere privacygevoelige informatie van een persoon zonder hun toestemming. Vrijwillige vrijgave van bepaalde privacygevoelige informatie geeft geen toestemming om dat ook te doen voor andere informatie.
 • Het publiceren van private gesprekken in de openbare sfeer. Het publiceren van gesprekken of andere informatie die kan worden gebruikt om iemand te identificeren is voor het rapporteren van intimidatie en/of lastigvallen, voor zover hier uitgelegd, toegestaan.
 • Het verstoren van een discussie of verhinderen van samenwerking tussen gebruikers (bv. trollen).
 • Discriminatie (tenzij verplicht door de wet), met name tegen kleine en ondergerepresenteerde groepen. Gerichte hulp voor zulke groepen is wel toegestaan en wordt aangemoedigd.
 • Het misbruiken van de gedragscode anders dan het rapporteren van daadwerkelijke overtredingen, zoals het vals beschuldigen van een andere gebruiker.
 • Trachten om een beslissing van de commissie te omzeilen, zoals het deblokkeren van een gebruiker.
 • Repeated failures to handle harassment appropriately despite proper warnings by Stewards/Code of Conduct Commission members

IRC

Deze sectie is van kracht op elk IRC-kanaal dat begint met "#miraheze" op freenode.net. We begrijpen dat IRC heel nuttig kan zijn om te praten met personeel en andere vrijwilligers van Miraheze, maar hou het volgende in gedachten:

Net zoals voor onze andere services is spam verboden en moeten informele gesprekken anderen niet storen.

Gebruikers die +o-rechten bezitten in één of meerdere #miraheze*-kanalen bepalen hoe er gemodereerd wordt in de IRC-kanalen.

 1. miraheze-operators moeten tijdsduren en opmerkingen noteren voor alle blokkades en 'quiets' (wel in het kanaal aanwezig maar niet kunnen praten) zodat eir onze blokkadelijst kan beheren

Phabricator

Phabricator is onze open-source bugtracker (naast andere functies) en we begrijpen dat er soms zeer complexe gebeuren daar.

Zoals altijd, wees respectvol naar iedereen die gebruik maakt van Phabricator.

Heb alsjeblieft begrip voor ons wanneer we niet snel reageren op bepaalde tickets of bepaalde verzoeken moeten weigeren.

Spam, of ander ongepast gedrag waarbij deze gedragscode geschonden wordt, kan tot resultaat hebben dat je account wordt geblokkeerd door een administrator van Phabricator.

Moderatie

De ondersteuningsplatforms van Miraheze (IRC, Phabricator of elk ander medium zoals bepaald door de commissie) zijn geen plaatsen waar alles gezegd mag worden; ze zijn bedoeld om dingen gerelateerd aan Miraheze te bespreken. Elk medium heeft haar eigen moderators.

Van de Commissie Gedragscode en moderators mag meer verwacht worden dan van anderen. Als een commissielid of moderator verantwoordelijk is voor een ongepaste situatie kunnen zij op minder begrip rekenen van anderen, en kunnen ze verwachten dat ze uit hun positie verwijderd zullen worden als ze zich niet aan de Gedragscode kunnen houden.

Klachten over individuele leden van de Commissie Gedragscode of handelingen van een moderator moeten op onderstaande manier worden behandeld.

Handhaving

Als je ziet dat iemand deze Gedragscode overtreedt kun je de Commissie contacteren via Gedragscode/Commissie.

Naamsvermelding

Een gedeelde van deze code was overgenomen van: Golang, Django, [[:mw:Code of Conduct/Committee</|Wikimedia Gedragscode (1)]], [[mw:Code of Conduct</|Wikimedia Gedragscode (2)]], Ubuntu en Google, en zijn allemaal vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 licentie.