Ställa frågor på rätt sätt

From Meta
This page is a translated version of the page Asking questions correctly and the translation is 100% complete.
Shortcut:
AQC

Detta är en samling råd, baserade på observationer på Discord av revi.

Gör efterforskningar

Gå igenom hjälpcentret. Ta en titt på Vanliga frågor. Kolla vad som frågats på gemenskapens anslagstavla. Om du tycker att knappen gör det här skulle kunna lösa ditt problem, försök med det först. Det finns ingen mening med att ställa en fråga som kan besvaras med en enkel sökning eller genom att läsa igenom en dokumention.

Om inte du försöker lösa dina problem, varför skulle vi?

Be inte om att få fråga

Det finn fler än två hemsidor som handlar om att berätta det här: Don't ask to ask, just ask, Please Don't Say Just Hello In Chat.

Men kort och gott: in du vill fråga något behöver du inte säga "Jag har en fråga", eller "Kan jag ställa en fråga?". Ställ bara din fråga rakt på. Som, "Hur aktiverar jag det här tillägget?" eller "Jag kan inte ladda upp .exe-fil, hur gör jag?". Därifrån kan vi räkna ut hur vi löser ditt problem eller besvara din fråga. Om du säger Jag har en fråga, måste vi svara med Vad undrar du?, och därefter slösa lite av vår tid på att vänta på den riktiga frågan och sen besvara den.

Var tydlig

Vi kan inte läsa dina tankar. Vi är inte allsmäktiga. Du måste vara tydlig med din fråga. Vi kan inte hjälpa dig om vi inte förstår problemet du upplever. Så du behöver berätta det för oss.

  • Du behöver berätta för oss vad det är du vill uppnå. Wikipedia-liknande faktamall fungerar inte när du importerade den? Importerar du din Fandom-sidor? Vad det än är måste du berätta för oss så vi kan hjälpa dig på bästa möjliga sätt.
  • Om ett fel uppstår eller ett oönskat beteende behöver du berätta följande för oss:
    • Om du ser ett felmeddelande, kopiera och klistra in det. Redigera inte meddelandet om inte för att dölja din IP-adress om det finns en i loggen. Befinner du dig på IRC är det rekommenderat att använda pastebin för längre felmeddelanden. Skärmdumpar funkar också men fullständiga felmeddelanden är att föredra om det går.
    • Berätta för oss hur du såg felmeddelandet. Vad gjorde du innan du såg felmeddelandet? Vilken sida redigerade du på? (Kopiera och klistra in URL-raden i webbläsaren) Hoppa inte över något. Det kan vara nyckeln till att hitta felet.
    • Berätta vad du tycker är önskat beteende och vad som händer istället. Du kanske jobbar med något som Miraheze inte stödjer, och utan den informationen kan vi inte säga "Det där stödjer vi inte, tyvär".

Ha tålamod

Som k6ka skrevDiscord...

1. Tålamod är en dygd i livet.
2. Det här är ett frivilligt projekt, så folk sitter inte dygnet runt och stirrar på Discord, redo att besvara din fråga med ett knapptryck. De har egna liv och egna saker att ta hand om.
3. Om någon inte svarar omedelbart, hjälper det inte att skicka flera meddelanden, de kommer inte svara snabbare för det. Om jag är på semester kommer jag inte besvara femtio meddelanden snabbare än jag besvarar ett. Faktum är att om du skickar flera meddelanden kommer det kanske ta ännu längre tid då jag först måste rensa upp i ett hav av meddelanden.

Närhelst du upprepar din fråga, skriver gör detta nu flertalet gånger, överdrivet nämner folk som kan besvara din fråga eller på annat sätt stör andra människor, kan de hoppa över din fråga eller din begäran då de inte känner för att hantera din krävande framtoning. Var god respektera att alla har andra saker att göra utöver att hantera din begäran.

Miraheze har inget servicenivåavtal, vilket betyder att det inte finns någon garanti för att någon på Miraheze kommer besvara din fråga inom en given tidsrymd.

Se även